Vytisknout tuto stránku
Adaptační pobyt 6. ročníků
6.A
02 říj 2023

Adaptační pobyt 6. ročníků

Ve čtvrtek 21. 9. jsme vyrazili na adaptační pobyt do Rekreačního střediska Paskov na Morávce. Tento pobyt byl zaměřen na adaptaci dětí při přechodu z prvního na druhý stupeň ZŠ. Cílem bylo rovněž vytvoření nových zážitků s příchozími žáky z okolních vesnic a samozřejmě s třídními učitelkami.

Po příchodu na ubytování a rozdělení pokojů jsme se vrhli na program, který obsahoval zdravotnické minimum a dotazník o třídním učiteli. Žáci se dozvěděli plno zajímavých informací o svých třídních učitelkách. Mnohé překvapilo to, že paní učitelka Kočvarová poslouchá trance (ne všichni věděli, o jaký hudební styl se jedná, proto jsme si program okořenili malou ukázkou), nebo to, že se paní učitelka Hrochová věnuje aktivně boxu. 

Po obědě děti čekal adaptační program s panem Hlaváčem, který bude s třídami dále spolupracovat. Lekce s p. Hlaváčem byla zaměřena na přechod z 1. na 2. stupeň. Žáci svým pohledem vyhodnotili, jaká byli třída, a vyjádřili svou představu, jakou třídou by se chtěli stát. Co jim vadilo a čeho by se chtěli vyvarovat. Zaměřili se na vztahy ve skupině a vzájemný respekt ke svým odlišnostem. Společně tvořili mozaiku z papíru, která se bude ve třídě postupem času rozšiřovat.

V mezičase jsme hráli hru s názvem Vajíčko kaskadér. Žáci měli pro vajíčko vymyslet a sestrojit dopravní prostředek, aby se nerozbilo při pádu ze zhruba dvou metrů (druhá skupina měla úkol obtížnější – vajíčko padalo z prvního patra chatky). K dispozici měli špejle, kousek lepicí pásky, provázek, balónky, obvaz nebo ubrousek. Některým skupinkám se podařilo vajíčko uchránit od prasknutí, jiným ne, nicméně si to všichni náramně užili.

V podvečer si žáci zahráli vybíjenou, která je v obou třídách velmi oblíbená. Míčové hry žáci vyhledávali v každé volné minutě. Po večeři se ještě děti věnovaly tvořivé činnosti – vytvářeli si své vlastní erby, které následně představili svým spolužákům. Před večerkou nás čekala ještě minidiskotéka a ve 21.00 již měli žáci zalehnout. Nicméně byli plni dojmů nebo se báli prapodivných zvuků staré chaty, proto někteří usnuli až v pozdějších hodinách.

Ráno čekal děti budíček v 7.00, některé měly opravdu problém vstát. Nicméně je rozcvička rychle probudila a po snídani jsme se mohli společně vydat nádhernou krajinou na vodní nádrž Morávka. Cestou jsme pozorovali rozličná zvířata, především jsme se delší dobu zdrželi u nádherných koní. Cestou nás doprovodila i paní učitelka Knapková se svými dvojčátky. Děti byly rády, že se mohly s novými členkami našeho pedagogického sboru seznámit.

Po obědě se již děti vracely pomalu domů, unavené, snad i spokojené a nabité zážitky.

Číst 316 krát
Ohodnotit tuto položku
(1 Hlasovat)
Mgr. Šárka Hrochová

Nejnovější od Mgr. Šárka Hrochová

Galerie Obrázků